Passie is een prachtig woord, maar dat betekent voor ieder van ons weer wat anders. Er staat in het woordenboek geschreven: Passie is een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. Het kan ook slaan op de bewondering, vriendschap, opwinding, diepe affectie of liefde voor iemand.

Vanuit de Bijbelse betekenis kun je er weer anders naar kijken. De Passion, de moderne vertelling van de laatste uren van Jezus ’leven, lijden én opstanding. Helaas kan De Passion live en op televisie dit jaar niet doorgaan. Jammer, want heel veel mensen deden daar aan mee, stonden langs de kant van de weg, keken ernaar en werden op de een of de andere manier in het verhaal getrokken en door geraakt. En zo werden zij ook weer door aan het denken gezet.

Heb jij er al eens over nagedacht wat Passie voor jou betekent? Het zou leuk zijn als wij daar over eens in gesprek konden raken. Dat is nu juist wat het leven voor mij zo waardevol maakt. In verbinding zijn. Een hart tot hart gesprek hebben. Niets is zo vervelend om bijvoorbeeld op een verjaardag in een kring te zitten en naar een onderwerp van gesprek aan het zoeken bent. Gewoon lekker rondlopen in een groep mensen, oogcontact met iemand krijgen en in gesprek raken. Dat zijn de parels. Oprechte belangstelling voelen, wederzijds. Met elkaar in verbinding zijn. Nieuwe inzichten krijgen. De dingen eens van een andere kant belicht krijgen. Dat vind ik nu zo geweldig. Van die gesprekken die je lang bij blijven. Dan ik denk soms: Zo had ik er nog nooit naar gekeken. Dat is nu juist zo waardevol. Dat maakt het leven nog leuker. Of dat je in een gesprek bent en je vertelt jouw eigen verhaal en de ander heeft een AHA moment. Dat zie je dan in de ogen van de ander. Je hebt iemand iets kunnen geven. Een inzicht, een beetje troost of een tool zodat die persoon weer een stapje vooruit kan maken. En dat maakt mij dan gelukkig. Dat is mijn passie. Zo werk ik ook in mijn praktijk. Vanuit verbinding. Mooie mensen ontmoeten. Dat maakt dat ik mijn werk na 35 plus jaren nog steeds heel waardevol vindt.

Wat betekent Passie voor jou? Waar gaat jouw vlammetje harder van branden? Wat is het dat jou even alles kan laten vergeten? Naast mijn werk, heb ik dat ook als ik het schilderen ben. Als ik dan de tijd en de ruimte heb, dan kan ik alles om mij heen vergeten. Dan ben ik in de flow. Dan volg ik mijn Passie.

Wanneer heb of had jij dit gevoel? Komt het direct in je op of moet je even op zoek in je geheugen? Soms moet iemand zijn Passie opgeven. Een bedrijf, ontstaan uit een geweldige innerlijke drive, bleek toch niet levensvatbaar. Een hobby die je door fysieke of financiële beperkingen niet meer kan uitoefenen. Je bent getrouwd, maar door de verplichtingen moest je Passie wijken. En zo kunnen er heel veel zaken voorbij komen in jouw leven die je van je Passie afhouden. Dan kan het lastig zijn om je draai weer te vinden. Toch is het belangrijk om weer op zoek te gaan naar de Passie in jezelf. Passie betekent voor mij ook levensvuur. Waar werd jij als kind blij van? Waar werd je door iemand in je leven van afgehouden? Volgens mij past het precies in deze tijd dat we oude onbevredigende zaken loslaten. En met de tijd en ruimte die daardoor vrij komt, jij jouw Passie te gaat vinden en die gaat leven.

Ik wens jullie allemaal heel veel Passie en bijzondere gesprekken toe. Juist in deze tijd is het zo belangrijk dat wij naar elkaar luisteren. Gelukkig zijn er nu ook mogelijkheden om elkaar online in de ogen te kunnen kijken. Om elkaar zo te kunnen bemoedigen. Elkaar aansteken met het enthousiasme voor het leven.