Blijven zitten waar je zit of door naar de volgende groeifase?

In deze tijd kunnen we gemakkelijk overprikkeld te raken. Er is een groot aanbod aan nieuws, nieuwe producten, mogelijkheden en kennis. Zie dan maar eens door de bomen het bos te vinden. Hoe weet je wat jouw pad is? En dan: hoe behoud jij je FOCUS ( folluw one course until successful )? Dan kan jouw volgende vraag zijn: wat betekent voor jou succes? Het volgen van je dromen, andere kwaliteiten een keer benutten, veel geld verdienen, een groot huis of de ouderwetse tevredenheid met jouw huidige situatie? Sta je stil in de oude situatie die jouw altijd al gediend heeft of neem je de stap om aan niets nieuw te beginnen. Om zo jouw kwaliteiten in te zetten in de volgende groeifase.

Het mooie van deze tijd is, dat er een grotere mate van vrijheid is. Heel vroeger maakte men vaak op jonge leeftijd een beroepskeuze, werd dan bijvoorbeeld gezel, groeide door tot meester en werd dan mogelijk leermeester in zijn vak. Die lijnen lagen vaak behoorlijk vast. Dat was de oude tijd. In de huidige tijd gaan de ontwikkelingen veel sneller. De persoonlijke groeifases kunnen sneller gaan, omdat de kennis en inzichten gemakkelijker tot ons kunnen komen. Een carriëre-move wordt sneller gemaakt.

Soms is het een bewuste keuze en soms ook niet, als oude beroepen uitsterven en ingehaald worden door de tijd of techniek. Voorbeeld: Een boordwerktuigkundige is al lange tijd niet meer nodig in een vliegtuig. Ook kun je op jonge leeftijd een beroep gekozen hebben, waar later je hart niet meer bij ligt. Of je groeit door en ontdekt nieuwe kwaliteiten in jezelf.

Hier volgt mijn verhaal. Ik wilde altijd graag met mensen werken, maar het beroep van verpleegster werd mij van huis uit afgeraden. Het werd toen 5 jaar werken bij een bank en daarna ben ik receptioniste geweest. Nadat mijn eerste zoon was geboren dacht ik: “ nu is mijn toekomst bepaalt, ik heb mijn weg vastgelegd”. Gelukkig koos ik toen voor een volgende groeifase. Ik ben de spoed opleiding voor schoonheidsspecialiste gaan volgen. Om de kosten hiervoor te betalen werkte ik 2 dagen per week in het naaiatelier van mijn zuster. Verder heb ik schriftelijk mijn middenstanddiploma gehaald en ben eigenlijk nooit meer gestopt met bijscholingen en persoonlijke ontwikkeling. Ik ben in 1981 mijn eigen bedrijf aan huis gestart, heb daarna18 jaar een praktijk buitenshuis gehad met personeel en toch weer gekozen voor een gespecialiseerde praktijk aan huis. Nieuw daarbij was het coachen en de holistische aanpak. Door al mijn opleidingen en ervaringen in de praktijk heb ik veel persoonlijke groei doorgemaakt. Dat heeft geresulteerd in het vak: Intuïtieve Business Mentor. Dit vak combineer ik met het werken in mijn huidige praktijk. Een mentor is iemand die zijn/haar ervaring gebruikt om een ander terzijde te staan. En dat is iets wat ik mijn hele leven al het liefste heb gedaan.

Welke kwaliteiten heb jij? Waar droom jij van? Ga ervoor.
Bedenk wel, de tijd gaat snel.

Blijf jij zitten waar je zit of ga je door naar een nieuwe groeifase?